041 427 007

Praznik atletike v Slovenski Bistrici

V soboto, 27. maja, bo v Slovenski Bistrici potekal tradicionalni 17. Mednarodni atletski miting in Stepišnikov memorial v metu kladiva. Prijavljenih je več kot 200 atletov iz desetih držav, med njimi  je kar nekaj zvenečih imen evropske in svetovne atletike. 

V tekih na 100 in 200 metrov bodo v ospredju obračuni hrvaških, srbskih in slovenskih tekmovalce, zelo zanimiv pa bo tekaški troboj v ženskem teku na 400 metrov. Prva favoritinja teka je Srbkinja Tamara Salaški, finalistka lanskega evropskega prvenstva v Beogradu ter udeleženka OI v Riu (51,89). Ob njej bodo nastopile še najboljša Slovenka Anita Horvat (53,27) ter najboljši Hrvatici Anita Banović (53,15) in Kristina Dudek (53,59). Rekord stadiona je prav gotovo ogrožen. Pri moških bo prvi favorit teka na 400 metrov Srb Miloš Raović (45,96), najbližje mu lahko pride Željko Vincek iz Hrvaške (letošnji rezultat 46,83, osebni rekord kar 45,69).

Po daljšem premoru se na bistriški miting vrača tek na 3000 metrov, na katerem bo nastopil domačin Matej Šturm. 

Pri dekletih bo v teku na 100 metrov z ovirami nastopila Ivana Lončarek iz hrvaške, ki je v letošnji zimi naredila ogromen napredek in se uvrstila v polfinale evropskega dvoranskega prvenstva. Njen osebni rekord znaša 13,09 sekunde. Ali se lahko morda prvič spusti pod mejo 13 sekund? V tej disciplini bo nastopila tudi domačinka Veronika Podlesnik, ki je pred tednom dni izboljšala osebni rekord, kar priča o dobri pripravljenosti na začetku sezone.

V troskoku se vrača domačinka Saša Babšek, kvalitetna zasedba moškega skoka v daljino

Saša Babšek se po lanskoletni odsotnosti zaradi poškodbe, vrača pred domačo publiko. Pred tednom dni je zmagala na uvodni tekmi sezone v Celju, kar priča da je dobro pripravljena. Tako bo v ospredju troboj med Sašo, Petro Koren iz Kronosa (13,82), udeleženko letošnjega evropskega prvenstva v dvorani ter Hrvatico Paolo Borović (13,39).

V disciplinah skokov bo zelo zanimiv tudi moški skok v daljino. Kar trije skakalci imajo prijavljene rezultate preko 7,90 centimetrov. Prvi favorit tekmovanja je Srb Lazar Anić, zmagovalec lanskega mitinga v Bistrici. Lazar je naredil ogromen napredek in v lanskem letu postal finalist evropskega prvenstva v Amsterdamu. Letos pozimi je v Beogradu na EP osvojil odlično šesto mesto. Njegov osebni rekord znaša 7,98 cm. Še centimeter boljši rekord ima Dino Pervan iz Hrvaške, ki je pred leti že prav tako zmagal v Bistrici. V boj za najvišja mesta se bo podal tudi Jovančević Strahinja in Srbije, ki je do sedaj najdlje poletel do 7,92 cm.  Sicer bo skok v daljino ena izmed najkvalitetnejših disciplin, v katerem bosta imeli v boju tudi dva odlična bistriška atleta. Nino Celec in Filip Pravdica bosta na tekmovanju poizkušala doseči normo za nastop na evropskem prvenstvu mlajših članov, ki znaša 7,50 centimetrov.
V ženskem skoku v daljino bomo videli »spopad« najboljše Slovenke in Hrvatice. Rekorderka bistriškega stadiona Neje Filipić (lani je skočila 6,51 cm) se bo za prvo mesto pomerila s Paolo Borović (6,36).

Prvič preko 21 metrov?
Suvanje krogle je že vrsto let ena izmed paradnih disciplin mitinga. Stipe Žunić iz Hrvaške je letos v odlični formi. Že lani je dokazal svoje kvalitete, ko se je uvrstil v finale Olimpijskih iger v Riu, letos pozimi je osvojil peto mesto na evropskem prvenstvu v Beogradu, sezono na prostem pa je pričel z novim osebnim rekordom, ki sedaj znaša 21,45. Krogla bo prav gotovo letela zelo daleč! Ob njem bodo nastopili še: stalni bistriški gost iz Bosne in Hercegovine Hamza Alić, srebrni iz dvoranskega evropskega prvenstva izpred štirih let (20,73) ter
Nedžad Mulabegović iz Hrvaške, finalist številnih velikih tekmovanj (20,67).

V ženskem metu diska bo nastopila slovenska rekorderka, mlada Veronika Domjan iz Ptuja, finalistka lanskega evropskega prvenstva za člane. Največjo konkurenco bo imela v rekorderki bistriškega mitinga Dragani Tomašević iz Srbije. Lahko pričakujemo mete preko 60 metrov.

Nastopil bo tudi eden najboljših mnogobojcev v Evropi
Letošnjega mitinga se bo udeležil tudi vrhunski mnogobojec iz Srbije Mihail Dudaš, dobitnik številnih medalj iz evropskih prvenstev. Nastopil bo v teku na 110 metrov z ovirami ter v metu diska. Bistriški miting bo izkoristil predvsem kot pripravo na letošnja največja tekmovanja, kjer bo vrh sezone Svetovno prvenstvo v Londonu.

Memorial Milana Stepišnika
Prvi favorit pri moških je lanski zmagovalec ter finalist olimpijskih iger v Riu, Wagner Domingos iz Brazilije (78,63). Največjo konkurenco bo imel v Egipčanu Mahmudu Hassanu, kateri ima osebni rekord prav tako preko 78 metrov (78,35). Od Slovencev pa bo glavni favorit za visoke uvrstitve Nejc Pleško (73,63).

Na koncu poslastica v teku na 300 metrov z Luko Janežičem
Eno osrednjih domačih imen bo Luka Janežič, ki je potrdil svoj velik talent v lanski sezoni, ko se je uvrstil v polfinale Olimpijskih iger v Riu, na evropskem prvenstvu v Amsterdamu pa je dosegel odlično peto mesto. Popravil je državni rekord, ki sedaj znaša zavidljivih 45,07. Tudi letos bo v Bistrici poizkušal izboljšati državni rekord v teku na 300 metrov, ki je v lasti Matije Šestaka in znaša 32,34 sekunde. Glavno konkurenco bo imel v Mateo Ružiću iz Hrvaške, polfinalistu lanskega EP na prostem.

Vljudno vabljeni na atletski praznik v Slovensko Bistrico!

Vsebino objavil: Boško
Stopite v stik z nami
Ime / naziv:
Elektronska pošta:
Sporočilo:
OlimpijskiAletskaIAAF/EAA/All

NA VRH STRANI
Raziščite
Naslov društva
Atletsko društvo Slovenska Bistrica
Partizanska ulica 35
SI-2310 Slovenska Bistrica
Kontakt
Atletsko društvo Slovenska Bistrica
Partizanska ulica 35
SI-2310 Slovenska Bistrica
041 427 007
041 411 198
02 805 06 82
info@adsb.si
qrkoda
Sledite nam:

8000plus Tomislav Aurednik s.p. © 2016, Vse pravice pridržane | izdelava: 8000plus